Jedilne mize – velikost je pomembna

Kuhinja je prostor, v katerega pogosto zahajamo. Ne predstavlja samo prostora, kjer nas čakajo vsakodnevna opravila, ampak se v njej radi tudi družimo s svojo družino ali s prijatelji. Ravno zaradi tega je primerno, da imamo v njej postavljene tudi kose pohištva, ki so namenjeni tovrstnim aktivnostim. Jedilne mize so tako obvezen del pohištva v kuhinji. Lahko celo rečemo, da veljajo za enega od najbolj pomembnih delov v njej. Izbira na trgu je velika, zato lahko izberemo tako, ki ustreza našim potrebam.

Velikost jedilne mize – pomemben atribut

Pri izbiri vsakega pohištva je seveda v prvi vrsti pomembna velikost. Ta se moram seveda prilagoditi velikosti prostora, kamor ga bomo postavili. Če je prostor majhen, potem mora biti tak tudi posamezen element. Ker pa ponavadi kuhinjam odmerimo večji del, je tudi velikost jedilne mize zato lahko temu primerna, torej večja. Obstaja pa še ena rešitev. Vemo namreč, da lahko izbiramo med fiksnimi in raztegljivimi jedilnimi mizami. Če je kuhinja manjša, potem imamo lahko raztegljivo mizo, ki jo raztegnemo le ob posebnih priložnostih. Taka miza bo v manjših kuhinjah porabila manj prostora. Po potrebi pa bo tako povečala jedilno površino.

Oblika jedilne – pravokotna, ovalna ali okrogla

Poleg velikosti je seveda pomembna tudi oblika tovrstne mize. Ta pomembno vpliva na estetski videz celotnega prostora. Najbolj pogosta oblika je pravokotna, ki je tudi najbolj praktična. Taka oblika je primerna predvsem za raztegljive oblike miz. Poleg tovrstnih oblik so prav tako priljubljene tudi ovalne ter okrogle mize. V zadnjem času pa se vedno več ljudi odloča za mize, ki imajo sredinski steber ali pa za dvižne mize, s katerimi lahko še dodatno izkoristimo naš prostor.

Jedilne mize in stoli

K jedilni mizi pa seveda postavimo tudi stole. Število stolov je odvisno predvsem od velikosti mize. Ponavadi so stoli iz istega ali podobnega materiala, kot je miza. V zadnjem času pa je sila moderno, da se stoli po materialu razlikujejo od mize. Prav tako je moderno tudi to, da vsi stoli niso enaki, ampak da je vsaj eden drugače kot pa ostali. Ker ljudje radi sledimo trendom, se odločamo tudi za tako postavitev stolov okoli jedilne mize.