NOV TREND LESENIH STOLOV

Les je eden izmed trdnih naravnih materialov, ki nam daje neko udobnost in občutek po domu. Njegova konstrukcija, je popolnoma naravna in ima odlične gorljive lastnosti. Uporaben je na vseh objektih in našli ga boste skoraj v vsakem pohištvenem salonu, sedežnim garnituram, lesnimi stoli in drugih trgovinah.

Njegova popularnost je precej upadla s prihodom in razvojem plastike v 20. st. , vendar pa se ponovno pojavlja kot trend v 21. stoletju. Ljudje so se začeli zavedati nevarnosti plastike in njene vplive na zdravje, zato so naravni materiali (še posebej les) zelo pridobili na svoji vrednosti. Danes se ga oblikuje na vse možne načine, zelo je uporabljen še vedno pri izdelavi pohištva, lesenih stolov, kuhinj, umivalnikov in drugih pripomočkov. Notranji oblikovalci pa so se zadnje čase pričeli zelo ukvarjati z ergonomijo lesenih stolov. Masivni leseni stoli so vedno bolj priljubljeni zaradi svojega izgleda ter odpornosti na obrabo.

Vrste lesenih stolov

 

Splošno se leseni stoli delijo glede, na njihovo uporabno funkcijo. Poznamo več vrst, kot so: jedilniški stoli, pisarniški , barski, kuhinjski itd. Razlikujejo se predvsem v udobnosti sedenja ter ceni. Barski stoli ne predstavljajo določene udobnosti, vendar pa imajo funkcionalnost. Seveda na udobnost vplivajo tudi dodatki, kot so za primer usnje ali drugo blago. Leseni stoli pa z oblikovanjem, mojstrov dizajna in izdelave pridobivajo na lepoti, prepoznavnosti in ergonomični udobnosti. Tuji oblikovalec nam je zaupal, da čar lesenih stolov se skriva v materialu in enostavni obliki.

Z uporabo primerne žage ali dletom pa lahko izdelate kvalitetne lesene stole. Različne vrste lesa pa prinašajo različne lastnosti. Ljudje najprej opazijo seveda barvo in strukturo. Na svetu poznamo več kot 200 različnih odtenkov lesa, vendar skupna barva vseh pa je leseno rjava. Poleg barve pa ima vsak svoj les zapisano drugačno strukturo v notranjosti oziroma ima drugačne vzorce. Za primer lahko vzamemo bosanska brezo, ki  ima svetel les in sive strukture v notranjosti. Zadnja lastnost je pa seveda trdnost in vzdržljivost lesa.